Jak jsme zažili Ďáblice? Jinak!

 Přibližně na devadesáti místech naší republiky se v sobotu 16. září 2017 konaly sousedské slavnosti nazvané Zažít město jinak. Je to nepolitická aktivita, jejíž hlavní myšlenkou je posilování vzájemných vztahů mezi lidmi, navazování kontaktů mezi sousedy a jejich dětmi, kteří se jinak potkávají ve veřejném prostoru a nemají čas anebo mají ostych prohodit pár slov. Sobotní odpoledne, které rozehrálo prostranství okolo Vlny, na louce před ní a v nově otevřeném parku-zahradě, k tomu nabízelo řadu příležitostí. Jeho předehrou byla otevřená sousedská dopolední „snídaně“ na Koníčkově náměstí.

 Vstupem do odpoledne byla diamantová svatba manželů Milady a Jana Sigmundových, kteří byli za doprovodu písniček Tria Rosti Tvrdíka, v přítomnosti příbuzných a přátel, „opět oddáni“ starostou Milošem Růžičkou. Ten vzápětí spolu s radní hl. m. Prahy Janou Plamínkovou přestřihl pásku ke vchodu do renovované zahrady vedle Vlny, kterou okamžitě zabydlely ďáblické děti.

No a pak následoval sled vystoupení a roztodivných zážitků, jako například Králičí hop na louce, což je vskutku skok malých králíčků přes překážky. Děvčata z Taneční školy HIT tancovala, děti z dramatického kroužku základní školy zahrály a zazpívaly dramatizace Šípkové Růženky a Karkulky, ďáblický Sbor dobrovolných hasičů zachránil z havarovaného auta dvě osoby a uhasil hořící felicii, svoje dovednosti předvedli i členové kroužku mladých hasičů. Divadlo Krapet zahrálo Příběhy včelích medvídků a Hudební sdružení Ďáblík, s obětavým panem Sevrukem u bicí soupravy, zvolilo k poslechu tentokrát melodie lidových písní. Nakonec přišla na pódium kapela Circus Problem.

 Tak zase za rok nashledanou…   

 Text a foto : Pavel Veselý