Základní škola v novém hávu

 Na přelomu září a října roku 2017 vešla ve známost pozvánka tohoto obsahu: V pátek 6. října od 17:00 hodin bude probíhat slavnostní znovuotevření areálu ďáblické školy.

 Škola leží v historické části Ďáblic, v městské památkové zóně „staré Ďáblice“. Byla založena a vysvěcena v r. 1901. V letech 2015-2017 došlo v rekordním čase k vnitřní přestavbě a přístavbě školy, k funkčnímu provázání všech přístaveb a k celkové modernizaci celého sjednoceného areálu budov. Šlo o největší stavební zásah od založení školy v roce 1901.

 Co všechno program slavnosti sliboval? Zasazení památné školní lípy, úvodní proslovy, pozdravy hostů, vzpomínku na založení školy a požehnání škole za účasti reprezentantů Rytířského řádu křižovníků s červenou hvězdou a ďáblické farnosti Církve československé husitské. Ve spolupráci se spolkem rodičů Parkán došlo také na otevření nové školní knihovny a na prohlídku celého areálu školy, včetně výstupu do střešní učebny, poskytující nečekaný výhled po okolí. 

 Mezi hosty slavnostního podvečera byli například děkan pedagogické fakulty UK prof. Michal Nedělka, projektant areálu ing. arch. Václav Škarda, dozor stavby ing. Josef Dytrych, paní farářka Renata  Wesleyová, velmistr Rytířského řádu křižovníků Josef Šedivý, radní Magistrátu hl. m. Prahy Jana Plamínková, nebo starostové Dolních Chaber, Satalic a Suchdola: Miroslav Malina, Milada Voborská a Petr Hejl. Nechyběli samozřejmě ani starosta Ďáblic Miloš Růžička a ředitel naší školy Josef Buchal.  

Text a foto : Pavel Veselý