Okolí hvězdárny ještě zelenější

 

 Během jarních měsíců roku 2020 se na osmnácti vybraných lokalitách na území Ďáblic objevovali pracovníci odborných firem, aby na nich vysadili nové stromy. Je to důsledek širší koncepce, která vede k rozšíření venkovní zeleně v naší obci.

 Pokud jde o výběr míst, úřad Městské části vloni vypsal výběrové řízení, na němž se podíleli i občané Ďáblic. Společné návrhy úřadu a našich spoluobčanů schvalovala během loňského října a listopadu nově vytvořená „komise pro výsadbu stromů“, jejíž výsledky pak do podoby definitivního návrhu přetvořili zahradní a krajinářští architekti Markéta Pešičková a Radek Csáno. Pokud jde o zahradnické firmy, které stromy vysadily, ďáblický úřad je vybíral podle referencí, podle úrovně minulých realizací, podle ceny a také podle nabídky údržby. Tedy podle toho, na jak dlouho a v jaké kvalitě se zavázaly pečovat o údržbu a stav nově vysazených stromů. Po zhodnocení nabídek se pracovníci úřadu rozhodli pro firmu Kateřiny Teplé z Čikova na Vysočině a pro společnost STROMMY COMPANY s.r.o., z Andělské Hory u Bruntálu.

 Všichni, kdo jste se v minulých týdnech dnech vydali na procházku ládevským svahem anebo po vršku Ládví, některé z mladých lesnických odborníků jste    potkali.

K jejich práci se vracíme v malém fotoseriálu.

Pavel Veselý