Advent ve stínu coronaviru

  Adventní období je předvánoční čas, ohraničený čtyřmi nedělemi, v tradici křesťanských náboženství připomínající Kristovo narození. I pro ty, kterým je křesťanská tradice vzdálená, představují tyto čtyři týdny chvíle zklidnění, zvolnění životního rytmu a očekávání svátečních dnů vánočních, které s sebou přinášejí narušení pracovních stereotypů a oživení rodinných vztahů.  

 Advent roku 2020 je poněkud neobvyklý, protože v sobě nese stín coronaviru a z jeho přítomnosti plynoucí řadu omezení ve společenských a sociálních kontaktech. Přesto v první adventní neděli, které kalendář určil datum 29. listopadu, přišla se odpoledne řada lidí potěšit do okolí Obecního domu a Komunitního centra Vlna. Adventní věnce, pleteniny, kazetu s vánočním cukrovím, zdobené perníčky, horké nápoje na zahřátí, to vše si bylo možné koupit u stánků. Originálně vybavený koutek s kostýmy, rekvizitami a parukami, umožňoval vytvořit na místě fotografie nebo videosekvenci, a rovnou je poslat někomu blízkému jako vánoční přání.    

 Úderem 17. hodiny došlo na nejočekávanější okamžik, rozsvícení našeho stylizovaného vánočního stromu výtvarníků Barbory a Jana Sládkových, letos vyzdobeného přibližně 180 hvězdami, které upletly ženy sdružené do kroužku Šikovné ruce.

Pavel Veselý