Masopustní průvod opět po dvou letech!

 

 Doba covidová způsobila, že jsme v roce 2021 museli v našich životech vynechat mnohou radost, například slavnost masopustu. O to víc jsme se mohli radovat z  masopustního setkání, které jsme  zažili v sobotu 19. února 2022 odpoledne v prostorách před radnicí a před Vlnou. Majestátní byl i průvod částí Ďáblic, kde nám na cestu vyhrával pochodový dixieland.

  Tomu všemu ovšem předcházela páteční masopustní dílna dětí, maminek a tatínků, nenápadně vedená výtvarníky Barborou a Janem Sládkovými.

  Masopust představoval a i nyní představuje období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky nebo svatby, byl to prostě jakýsi karneval. A kde se v té souvislosti vzalo slovo „masopust“? V původním smyslu jde zřejmě o „opuštění masa“, ostatně pojem karneval pochází nejspíš z italského carne levare neboli „dát pryč maso“. K masopustu patří hudba, tanec a hodování, jako příprava na čtyřicetidenní půst. Součástí oslav je i obřadní průvod masek, v českých poměrech především medvěda a kobyly. Toho všeho se nám dostalo měrou vrchovatou.

Pavel Veselý