Den Země 2023 v mateřské škole

 Den Země připadá každoročně na 22. dubna. Tato myšlenka vznikla ve Spojených státech amerických v roce 1970 a jejím obsahem bylo upozorňovat na ekologické hrozby, učit recyklovat odpad a chovat se zodpovědně k životnímu prostředí. V rámci Dne Země se vždy koná řada vzdělávacích akcí pro děti i dospělé.

 V případě ďáblické mateřské školy se Den Země stal akcí školky a Spolku Parkán, kdy společnými silami pomáhali „probudit“ školkovou zahradu po zimě. Toto jarní uklízení, během kterého rodiče a přátelé školy odstraňují listí a větve, čistí chodníčky nebo natírají zábradlí, se konalo už popáté. Novinkou bylo, že školáci ze základní školy připravili pro malé děti deset stanovišť, na kterých soutěžily v řadě znalostí a dovedností. Součástí dopoledne byl ukázky vaření s lektorkou Pavlínou Matysovou alias PaPájou, která naučila děti kromě jiného připravit mrkvovou pomazánku. Malí kuchaři dostali za svůj výkon odměnu v podobě kuchařského žezla – vařečky.

 Velkou atrakcí na závěr dopoledne bylo sokolnické vystoupení Ondřeje Semeckého, člena Klubu sokolníků při Českomoravské myslivecké jednotě. Spolu se svou ženou Klárou předvedl nevšední naučný program s dravci a sovami, které děti viděly zblízka v letu i v klidu, některé z nich si mohly dokonce pohladit anebo zažít jejich přílet a usazení se na vlastní ruce oblečené do sokolnické rukavice.

Pavel Veselý