Sousedské slavnosti tentokrát po celých Ďáblicích…

 Koncept „Zažít město jinak“ se vyvinul z nápadu několika přátel ze sdružení Oživení a Motus, kteří v roce 2006 uspořádali dvoudenní happening na Smetanově nábřeží v Praze. Organizátoři posléze založili pražské občanské sdružení AutoMat, které akci „Zažít město jinak“ šířilo dál.

 Nápad se vyvinul v sousedské slavnosti pořádané vždy třetí sobotu v září a je konaný v rámci Evropského dne mobility na stovkách míst po celém Česku. Akce je založená na principu společného sdílení veřejného prostoru, vzájemné výpomoci a dobrovolnickém nasazení místních organizátorů. Jejím smyslem je sbližovat sousedy a oživovat veřejný prostor měst koncerty, divadelními představeními, tancem, výtvarnými dílnami nebo hrami pro děti, avšak nejen pozvanými profesionály, nýbrž taky vlastními silami a domácími nápady.

 V Ďáblicích jsme toto zažili v sobotu 16. září 2023 odpoledne na osmi místech, která byla zároveň soutěžními stanovišti, na kterých děti plnily rozličné úkoly. Odměna je čekala v závěru odpoledne. Kde jinde, než ve Vlně? O tom, že ani dospělí nepřišli zkrátka, není potřeba pochybovat. Něco o tom vypráví naše fotogalerie.

Pavel Veselý