School / Škola

Sdílet
Diary of a Local Foreigner aneb Deník místního cizince Tamáse Besskó - Ďáblický zpravodaj 06/16

School

Last month I did not write here as I had to spend some time in hospital I will write you about it next month as there is maybe something more important. Even during my stay in the hospital I was asked about the new situation in the school by many people. And more and more later. It would be strange not to write about it here.
I guess almost all of you heard about the fact that the principal is leaving us. What makes me sad is that many teachers, friends leave too. Naturally all the teachers have their different reasons to do so. Sadly, it is already the second time since I am here that the majority of the teaching staff leaves and I understand them and respect their decision. My personal reason for staying is that I have two children in the school and I live here and as a citizen of Ďáblice I believe I must stay and work on to have a better school locally, not somewhere else. As far as I can see there has been lot of issues between the mayor’s office and the management of the school. I guess a lot of bad communication too. I believe that in many countries the authorities already understood that schools should be independent and they should leave the teachers do their jobs, make their decisions. See the Scandinavian countries for example. We are professionals. I am sure there is nothing more important in a country than education and teachers need respect not from their students but from their management and authorities. I believe authorities, which do not respect teachers and education, will not be authorities for long. Anyway many of us will stay in the school and we will work hard and do our best to have an even better school from next year whatever the circumstances are, whoever the principal is, we will be there for your kids from September too.
Enjoy the summer and take care!!!

 

 

Škola

Minulý měsíc jsem do zpravodaje nic nenapsal, protože jsem musel strávit nějaký čas v nemocnici. O této zkušenosti se dočtete v příštím čísle, nyní je zde něco důležitějšího. Během mého pobytu v nemocnici se mě mnoho lidí ptalo na novou situaci ve škole. A poté čím dál více. Bylo by proto divné, kdybych se zde o škole nezmínil.
Asi již téměř všichni víte, že ředitelka školy nás opouští. Já jsem smutný z toho, že odchází také mnoho učitelů, mých přátel. Samozřejmě každý má svůj vlastní důvod k odchodu. Je to bohužel již podruhé za dobu mého působení na zdejší škole, kdy odchází většina učitelského sboru. Svým kolegům rozumím a respektuji jejich rozhodnutí. Osobně na škole setrvávám proto, že ji navštěvují mé dvě děti, v Ďáblicích žiji a jako místní občan jsem přesvědčen, že je třeba vytvářet lepší školu právě zde a ne někde jinde. Domnívám se, že mezi úřadem starosty a vedením školy vzniklo mnoho problémů. Byla zde zřejmě i spousta špatné komunikace. Věřím, že v mnoha zemích již státní správa pochopila, že školy by měly být nezávislé a měly by nechat učitele dělat svou práci a vlastní rozhodnutí. Vidíme to například ve Skandinávských zemích. Jsme profesionálové. Jsem si jistý, že v zemi není nic důležitějšího než vzdělávání a že učitelé potřebují respekt ne od svých žáků, ale od svého vedení a úřadů. Myslím si, že správa, která nerespektuje učitele a vzdělávání, nebude svůj úřad vykonávat dlouho. Každopádně mnoho z nás na škole zůstane, budeme tvrdě pracovat a uděláme vše, co je v našich silách, aby škola byla příští rok lepší bez ohledu na okolnosti a bez ohledu na to, kdo bude ředitelem. Od září jsme zde pro vaše děti znovu.
Užijte si léto a opatrujte se!!!

Přeložila: Lydie Veselá