Hungarians in Prague / Maďaři v Praze

Sdílet
Diary of a Local Foreigner aneb Deník místního cizince Tamáse Besskó - Ďáblický zpravodaj 3/17

Hungarians in Prague

We quite often have visitors from Hungary as Prague is a popular destination, it is beautiful, not really far from Budapest, can be reached in a six-hours’ drive by car (the D1 highway is getting better and better). There are some cheap bus lines as well, if you are alright with sitting 7-8 hours and the same applies to trains if you buy the tickets well in advance. Furthermore, going out in Prague is really cheaper than Budapest. Beer and food is great. Some people even come to see us and spend some time with our family too J. So after walking around the city visiting all the compulsory places, museums and sites, we always sit down in https://www.viagrasansordonnancefr.com/viagra-en-ligne/ a restaurant or pub. (Some friends even skip the sightseeing part and begin with the pub). Beer is excellent compared to what you can get in Budapest. It is always great fun to me to see when my Hungarian friends meet Czech cuisine for the first time. Almost everyone instantly falls in love with “nakládaný hermelín”. I am sure after exporting Czech beer all over the world, next step should be this wonderful starter. I have friends who love it so much that they already do it for themselves, homemade in Budapest. Some guests like tasting it in different pubs and talk about the differences while Drinking beer of course. Sadly, we have nothing like this in Hungary and I am pretty sure “nakládaný hermelín” will rule my country too (Czech beer is everywhere in Budapest already). The other, somewhat less popular and strange starter everybody tastes is “utopenec”. Especially when they understand the meaning of the word. My friends find it interesting though and eat those slimy pieces of meat with the unique brown bread it is usually served with. I mean the bread, which is absolutely ordinary in all Czech pubs and restaurants. You take it for granted, but that standard Czech bread is special for my Hungarian friends (we have white bread mainly). When we travel to Budapest, we need to take some loaves with us. After these starters, soups are usually not that popular (we have our goulash and anyway who feels like eating soup with all the beer around) but many friends are surprised to find all the different mushrooms from the forest in their bowls. They are not that widespread in Hungary. Next month I will try to explain what Hungarians think of all the main courses and desserts they can have in Prague.

 

 

Maďaři v Praze

Praha je oblíbeným turistickým cílem, a tak často míváme návštěvy z Maďarska. Praha je krásná a ne příliš vzdálená od Budapešti, dostanete se sem autem za šest hodin (dálnice D1 se už zlepšuje). Pokud vám nevadí 7-8 hodin sezení, máte k dispozici i několik levných autobusových linek a totéž platí i pro vlaky (pořídíte-li si jízdenku v předstihu). Navíc vyrazit si je v Praze výrazně levnější než v Budapešti. Pivo i jídlo jsou skvělé. Někteří z našich návštěvníků dokonce mimo turismus, jídlo a pití rádi tráví čas u nás doma s naší rodinou.
Takže po procházce v centru a návštěvě všech povinných památek, muzeí a zajímavostí si pokaždé jdeme sednout do restaurace nebo hospůdky. (Někteří přátelé dokonce přeskakují tu turistickou část a míří rovnou do hospody.) Zdejší pivo je prvotřídní, zvláště v porovnání s tím, co dostanete v Budapešti. Já se vždycky bavím, když moji přátelé poprvé ochutnávají speciality české kuchyně. Téměř každý se z fleku zamiluje do nakládaného hermelínu.  Jsem si jistý, že po českém pivu dobude celý svět tento vynikající předkrm. Někteří z mých přátel si nakládaný hermelín natolik zamilovali, že si tento sýr doma v Budapešti sami nakládají. Někteří z našich hostů zde pořádají túry po restauracích a ochutnávají různé způsoby přípravy nakládaného hermelínu a u piva diskutují nad rozdíly. Bohužel v Maďarsku nic takového zatím není, ale jsem si jistý, že nakládaný hermelín brzy převezme vládu i v mé zemi (stejně jako české pivo již vládne celé Budapešti). Utopenec je další z předkrmů, který musí všichni naši návštěvníci ochutnat. Je méně oblíbený a spíše zvláštní, především po přeložení jeho názvu. Mým přátelům přesto chutná a rádi si dávají tyto slizké kousky masa s jedinečným tmavým chlebem, se kterým se předkrmy podávají.  Myslím tím ten úplně obyčejný chléb, který mají všechny české hospody a restaurace. Pro vás je to normálka, ale pro mé maďarské přátele je to specialitka (u nás máme převážně bílý chléb). Vždy, když cestujeme do Budapešti, vezeme pár bochníků s sebou.
Po těchto předkrmech polévky už nemají takový ohlas (my máme naši gulášovou polévku a vůbec, kdo by chtěl jíst polévky se vším tím pivem okolo). Nicméně co mé přátele na polévkách překvapilo, je nekonečná variace lesních hub. V Maďarsku lesní houby rozhodně nejsou tolik rozšířené.
Příští měsíc se pokusím nastínit, co si Maďaři myslí o českých hlavních jídlech a desertech.

Přeložila: Lydie Veselá