V posledních číslech ĎZ

sleduji článkovou přestřelku vztahující se k projektu sportovní haly v Ďáblicích. Prvotní nadšení relativně velice rychle vystřídalo vystřízlivění. Měl jsem radost, že i Ďáblice budou mít kde sportovat v chladných měsících. Bohužel, po detailnějším se seznámením s projektem jsem musel konstatovat, že projekt postrádá vazbu na realitu, potřeby obce.

Tak, jak uvedl Ing. arch. Chromík ve svém článku pro Ďáblický zpravodaj, který byl zveřejněn na stránkách oood-dablice.cz, problémů v dokumentaci je relativně dost a měly by se dopracovat dříve, než se začne připravovat stavba a stavět. Aktuálně stavební povolení není vydáno.

Zkušenosti a praxe jiných měst a obcí ukazuje, jak důležitá je otázka tzv. trvalé udržitelnosti. Dotace na výstavbu jsou fajn, ale mělo by být řešeno, z kolika procent pokryjí vstupní investici. Vzhledem ke zvolené salámové metodě by mělo být definováno, kdo zaplatí další etapy investice. Spoléhat zde na to, že Praha bude vypisovat granty na dostavby a rozšiřování již stojících sportovišť, není úplně bezpečné. A to jsme jen u té části, kdy chceme z haly udělat plnohodnotný a funkční objekt. Druhá část této rovnice jsou náklady na provoz. Jak náklady v krátkodobém horizontu, tak i náklady dlouhodobé – každý objekt po čase potřebuje údržbu, a čím větší a složitější objekt, tím je údržba náročnější a složitější. Věřím, že toto investor vzal v potaz a zohlednil v projektu. Protože sportovní hala nebude stavbou dočasnou, ale trvalou, kterou nepůjde, až nebude aktuální, lehce a levně odstranit.

Toto je můj pohled na problematiku sportovní haly v Ďáblicích. Mrzí mne, že nás projekt rozděluje. Zůstává záhadou, proč vedení MČ jde za halou s takovou vervou a odhodláním. Bez ohledu na to, jaký dopad bude mít tento projekt na Ďáblice – ať finanční, tak i praktický – parkování, průjezdnost jednotlivých ulic. Škoda, že se stejným úsilím se neřeší odhlučnění od D8, oprava páteřní komunikace v Ďáblicích atd., tzn. ty akce, které udělají z Ďáblic příjemné a kvalitní místo pro život.

Petr Pokorný