New year / Nový rok

Sdílet
Diary of a Local Foreigner aneb Deník místního cizince Tamáse Besskó - Ďáblický zpravodaj 09/16

New year

„Happy new year“ – that is how teachers greet each other at the beginning of each school or academic year. This September is a really unique one because of many reasons in our school in Ďáblice. As all of you may already know we have a totally new management and many new teachers, colleagues. It feels like working in a new place. I think kids will feel the same when they enter the building. There are several new things. Just as you enter the main door, you can see a new window on the left with a new room behind. That will be a library one day. Going on that corridor on the left avoiding all the workers, builders, electricians, painters, you name it, you can find two new classrooms getting ready. I am sure the first thing everyone will notice here is the huge sphere shape lights on the ceilings. I believe kids will like them. The old building is basically cut and where once there were toilettes now the building suddenly ends. There are new toilettes though on the other end of the corridors and the elevator gave place to toilettes for kids with special needs. I will miss the old elevator. I remember the first time the principal showed me around in the school, she took me up in that elevator around 10 years ago. Since then I haven’t used it but was always useful when some students had difficulties with the stairs. How it will be now I don’t really know.
What you can see now in the building (31st Aug) is something like an ants’ nest. Many teams are working at the same time to be ready. Some guys are fixing tiles in the new toilettes, some are already installing taps and basins, wires are connected by electricians, floors are being polished, windows and walls are washed by different cleaning teams. It is really busy, rather dirty and dusty. Outside they are building scaffoldings and some extremely huge drill is working. There is a giant hole in the yard so you can see through into a closed but inside building area. Fingers crossed they will be ready for the grand opening on the 5th Sept. Reading this you will already know.
Anyway, this year is going to be special and exciting on the other hand. I hope it will be happy too. The teachers are ready, waiting for the kids to come and everyone is looking forward to the new school year.

 

 

Nový rok

„Šťastný nový rok“ - tak se navzájem zdraví učitelé na začátku školního nebo akademického roku. V naší ďáblické škole je toto září skutečně mimořádné z mnoha důvodů. Jak asi všichni víte, máme zcela nové vedení a mnoho nových kolegů učitelů. Vytváří to pocit, jakoby člověk pracoval na novém místě. Myslím, že i žáci budou mít po vstupu do budovy stejný dojem.
Je tu pár nových věcí. Už když vstoupíte hlavními dveřmi, uvidíte vlevo nová okna, za nimi novou místnost. Tam bude jednou nová knihovna. Půjdete-li chodbou dál a vyhnete se všem zedníkům, elektrikářům, malířům a řemeslníkům, na které si jen vzpomenete, najdete připravené dvě nové učebny. Jsem si jistý, že první věc, které si každý všimne, jsou velká světla ve tvaru koule na stropě. Věřím, že se dětem budou líbit.
Stará budova je v podstatě odříznuta a tam, kde byly toalety, budova najednou končí. Nové toalety jsou na opačném konci chodeb, výtah uvolnil místo toaletám pro děti se zvláštními potřebami. Ten starý výtah mi bude chybět. Vzpomínám, že když mě poprvé paní ředitelka prováděla školou, vzala mě do patra asi tak 10 let starým výtahem. Od té doby jsem ho nemusel použít, ale byl užitečný vždy, když měl některý z žáků potíže vyjít do schodů. Jak tomu bude teď, to skutečně nevím.
K dnešnímu dni (31. srpna), zde můžeme vidět něco jako mraveniště. Mnoho dělníků, a aby všechno stihli, pracují na jednom místě ve stejný čas. Pár jich klade dlaždičky na nových toaletách, někteří už instalují umyvadla a baterie. Pracují tam elektrikáři, čistí se podlahy, okna a stěny umývá jiná skupina uklízečů. Prostě shon, špína a prach. Venku se staví lešení a pracují tam s mimořádně velkou vrtačkou. Na dvoře je obrovská díra, takže můžete vidět skrz do uzavřeného staveniště. Držím palce, aby bylo vše připraveno do zahájení školního roku 5. září. Až budete toto číst, tak už budete vědět, jak vše dopadlo.
Každopádně bude tento rok mimořádný a vzrušující i z jiného pohledu. Věřím, že bude i šťastný.
Učitelé jsou připraveni, očekávají své žáky a všichni se těší na nový školní rok.

Přeložila: Lydie Veselá