Wonderful people in Ďáblice / Skvělí lidé v Ďáblicích

Sdílet
Diary of a Local Foreigner aneb Deník místního cizince Tamáse Besskó - Ďáblický zpravodaj 11/16

Wonderful people in Ďáblice

Take this guy you may meet in the streets of Ďáblice any day. You do not know anything about him. He looks like in his early 30s, tall and thin. You do not know that he works for an international company, loves his two kids and his home in Ďáblice. Besides he is really good at working with wood and he is able to create basically whatever from wood from tables to complex structures. He just passes you in the street taking his dog for a walk. You don’t stop, don’t turn after him. He looks like an ordinary guy. You may not even observe that he is obsessed with sports and how should you know that this year he ran the marathon? Yes, 42 kilometres and in China. Ha had already run a couple of marathons before but this time he was the assistant, the helper of a blind runner. Just imagine this. I saw them running one day next to the river Vltava. I am on my bike they are preparing for the big day. The two guys are connected with a short string. They exchange some words once in a while during running. They don’t even look sweaty or tired, their running speed is just a bit slower than my biking speed. Some people passing by saying hello or a couple of supporting words to them. Seems like not the first time they are here. They are just finishing their 21-kilometre training. And this way, connected with a string or sometimes hand in hand they ran the marathon in China. I didn’t know that the marathon in China includes the Great Wall of China. As you may guess there are a lot of stairs there. More than 5000 stairs of different sizes in fact. One can be only five centimetres the other 40 centimetres high. Up and down. Imagine running on those blind. Next to you some dangerous looking depths and behind you God knows how many other stairs and other runners all around. You want to make sure you don’t fall down. Try to be a helper in this. Must be really hard and challenging. Our guy takes it as a normal act not boasting or talking about it much even though he got some media attention on national TV and in papers. You see, you can meet these kind of wonderful people in Ďáblice.

 

 

Skvělí lidé v Ďáblicích

Vezměte si toho chlapíka, kterého můžete denně potkat v ulicích Ďáblic. Nic o něm nevíte. Vypadá na čerstvého třicátníka, je vysoký a štíhlý. Nevíte o něm, že pracuje pro mezinárodní společnost, že miluje své dvě děti a svůj domov v Ďáblicích. Kromě toho je skutečně dobrý při práci se dřevem, z něhož je schopen vytvořit v podstatě cokoliv od stolu po složitou stavbu. Právě vás na ulici míjí, jde se svým psem na procházku. Nezastavíte se, neotočíte se za ním. Vypadá jako obyčejný muž. Z ničeho nemůžete vypozorovat, že je posedlý sportem a jak byste mohli vědět, že letos běžel maraton? Ano, 42 kilometru, a to v Číně. On už dříve běžel několik maratonů, ale tentokrát byl asistentem a pomocníkem slepého běžce. Jen si to představte.
Viděl jsem je jednoho dne běžet podél Vltavy. Já na kole, oni se připravují na velký den. Dva muži spojeni krátkým provázkem. Při běhu spolu občas prohodí pár slov. Dokonce nevypadají zpoceně nebo unaveně a jejich běh je jen o něco pomalejší než moje rychlost na kole. Někteří lidé je míjejí s pozdravem nebo jim řeknou několik povzbudivých slov. Vypadá to, že tady nejsou poprvé. Právě dokončují svůj jednadvacetikilometrový trénink.
A tímto způsobem, spojeni provázkem nebo občas ruku v ruce, běželi maraton v Číně. Nevěděl jsem, že maraton v Číně zahrnuje i trasu po Velké čínské zdi. Jak asi tušíte, je tam hodně schodů. Více než 5000 schodů různých výšek. Jeden může být jen pět centimetrů vysoký, jiný 40 centimetrů. Nahoru a dolů. Představte si, že po nich běžíte poslepu. A vedle vás jsou nebezpečně vypadající hloubky, za vámi bůhví kolik schodů a všude kolem další běžci. Chcete mít jistotu, že nespadnete. A v takovéto situaci zkuste být pomocníkem. Musí to být skutečně těžké a náročné.
Náš člověk to bere jako normální věc, nechlubí se tím a moc o tom nemluví, ačkoliv mu média, např. celostátní TV a noviny, věnovala pozornost.
Vidíte, jak úžasné lidi můžete v Ďáblicích potkat.

Přeložila: Lydie Veselá