Rekonstrukce ulic hl. m. Prahy na území Ďáblic

Při rekonstrukci Ďáblické ulice došlo k aktualizaci jednotlivých etap rekonstrukce:

Etapa 1a je plánovaná od 15. 4. do 28. 6. 2024, v úseku K Lomu – Kokořínská dojde k úplné uzavírce obou jízdních pruhů s výlukou automobilové dopravy.

Etapa 1b je plánována od 29. 6. do 14. 7. Dojde k uzavírce křižovatky Kokořínská x Ďáblická a po celou tuto dobu rovněž potrvá kompletní uzavírka obou jízdních pruhů. Po dobu uzavření křižovatky budou autobusové linky č. 103 a 3xx projíždět ulicemi U Parkánu/Na Štamberku – Šenovská. Náhradní zastávka bude v ul. Na Štamberku. Uzavření křižovatky se pokoušíme využít i k opravě Kokořínské ulice.

Etapa 2 je plánována od 14. 7. do 18. 8., kdy bude uzavřena křižovatka Ďáblická x Kostelecká/U Parkánu a otevřen již opravený úsek. Po dobu uzavření budou autobusy 3xx zcela objíždět Ďáblice po Cínovecké ul. Linka 103 pojede po okružní trase Hřenská–Šenovská–Kokořínská–Ďáblická (nahoru). Namísto plánovaného dočasného zrušení linky 202 se nám podařila domluvit komplikovaná, ale vzhledem k technickým možnostem jediná možná objízdná trasa Kostelecká–Chřibská/Legionářů–Kokořínská–Šenovská. Ač chápu, že především pro obyvatele Chřibské a Legionářů může být průjezd autobusů obtěžující, apeluji na solidaritu zejména s ďáblickými obyvateli Blat, kteří by jinak neměli přímé spojení hromadnou dopravou s Ďáblicemi. Zároveň prosím obyvatele Chřibské a Legionářů o parkování vozidel a úpravu zeleně takovým způsobem, aby byl umožněn průjezd autobusů.

Etapa 3 je plánována od 19. 8. do 20. 10. a dojde k uzavírce úseku od křížení s Kokořínskou ulicí ke křížení s Kosteleckou.

Je možné, že v průběhu stavby dojde ještě k dílčím změnám, proto doporučuji pro aktuální informace sledovat ďáblické webové stránky nebo sociální sítě.

V době, kdy bude uzavřena křižovatka Ďáblická x Kostelecká, dojde po dobu 10 dní k jednosměrné uzavírce Kostelecké ul. z důvodu dokončení rekonstrukce u nájezdu na Cínoveckou. Po dobu uzavírky se nám podařilo vyjednat zachování kyvadlových průjezdů linky č. 202. Pro osobní dopravu bude zachován směr z Čakovic do nájezdu na Cínoveckou ve směru do centra.

Praha také výhledově plánuje (cca podzim 2024) rekonstrukci části Cínovecké ul. ve směru do centra v úseku od Březiněvsi po Kosteleckou. Bude uzavřen vždy jen jeden jízdní pruh. V tuto chvíli nemáme informaci, v jakém rozsahu bude zachován průjezd křižovatkou u Březiněvsi.

Rovněž jsme si vědomi skokově zvýšeného provozu v ďáblických ulicích po dobu rekonstrukce i řidičů, kteří nerespektují oficiální objízdné trasy, i nekomfortu a nepříjemných pocitů obyvatel při zvýšeném provozu, který je v ďáblické zástavbě neobvyklý. Z těchto důvodů jsme si opětovně nechali prověřit dopravní opatření dopravním modelem projektanta, příslušným odborem dopravy i dopravní policií. Z výstupu vyplývá, že „Jde o dočasnou změnu z veřejného zájmu únosnou a je považováno za přirozené, že se při tak velkém zásahu do páteřní komunikace přesune její dopravní obslužnost do okolních ulic. Obecně platí, že užívat pozemní komunikace obvyklým způsobem a k účelům, ke kterým jsou určeny, smí každý. Omezení vjezdu do jedné ulice přivede další nárůst dopravy do ulice vedlejší.“ V současné době nemá policie informace o tom, že by zde docházelo ke kolizním situacím, které by ohrožovaly zdraví nebo život účastníků silničního provozu. Poslední zaznamenané dopravní nehody na komunikacích ulic Květnová, Kučerové, Mannerova, Osinalická, Prácheňská jsou z roku 2022. Navýšení dopravy v jinak klidných ulicích je z pohledu policie „nepříjemné a vyžaduje zvýšenou opatrnost a ohleduplnost, nicméně není považováno z hlediska bezpečnosti a plynulosti silničního provozu za nebezpečné“. V rámci kontrolních dnů a pracovních porad jsme zvažovali změnu značení objízdných tras, zákaz tranzitního průjezdu nebo stanovení obytné zóny. Žádná z možností nicméně nebyla vyhodnocena jako reálné a v důsledcích efektivnější řešení. Z iniciativy městské části se podařil domluvit zvýšený dohled městské i dopravní policie v okolí mateřské školy a na nejvíce zatížených trasách.

Další informace naleznete zde.

Sdílet