Přednášky v Panenských Břežanech

7.10.2021 17:00 - 28.4.2022 20:00
Přednášky o výsadcích za 2. světové války pořádá Památník národního útlaku a odboje společně s Oblastním muzeem Prahy-východ. Konat se budou vždy jednou za měsíc v horním zámku v Panenských Břežanech.

V Památníku národního útlaku a odboje v Panenských Břežanech můžete navštívit první z cyklu přednášek o paradesantních výsadcích za 2. světové války.

A s přednáškou Požáry, místo seskoku skupin Bivouac, Bioscop a Steel ve světle nových poznatků vystoupí 27. dubna badatel René Černý.

Přednášku historika Lubora Nedbala o paraskupině Zinc si vyslechneme 31. března.

Podrobnosti o skupině Out Distance přiblíží 24. února badatel Vlastislav Janík.

Operaci Anthropoid 27. ledna 2022 představí badatel Jaroslav Čvančara.

Dne 3. prosince se můžete těšit na vyprávění historika Jana Břečky o výsadku Silver B.

11. listopadu v 17 hod. povypráví renomovaný historik Libor Pařízek o méně známých skutečnostech k výsadku Silver A a činnosti jeho členů: parašutistů Alfréda Bartoše, Josefa Valčíka a Jiřího Potůčka.

Historik Vojtěch Šustek představí 7. října Operaci Percentage – Příběh Františka Pavelky, uskuteční se zde také vernisáž panelové výstavy věnované F. Pavelkovi, příslušníkovi tohoto výsadku.

Ke každé přednášce pro Vás chystáme překvapení v podobě vystavení historického artefaktu, který se bude k jednotlivým výsadkům vázat. Již nyní si můžete v naší expozici prohlédnout vůbec poprvé vystavenou ochrannou přilbu Sorbo parašutisty Josefa Valčíka nebo identifikační průkaz parašutisty Františka Pavelky tzv. „Soldier´s Service Book“, vydaný r. 1940 ve Velké Británii.

Přednášky se budou konat od 17 hod. v budově horního zámku v Panenských Břežanech, ul. Hlavní 11; vstupné je 10 Kč.

Přílohy: 
Sdílet