Masopustní průvod za zvuku dixielandu

    Prostranství před ďáblickou radnicí a před Komunitním centrem Vlna v sobotu 18. února 2023 po obědě nebývale ožilo. Pochodový J. J. Brass Band začal vyhrávat swingové a dixielandové standardy, přicházejícím rodinám se usadil na tváři úsměv, dětí pobíhaly a porovnávaly si kostýmy a pomalované tváře. Ano, přišel mezi nás Masopust.

 Ten vždy představoval a i v současnosti představuje období hodování a veselí mezi dvěma postními dobami. Během něj probíhaly taneční zábavy, zabijačky nebo svatby, prostě všeobecný karneval, který byl přípravou na čtyřicetidenní půst. Podle jazykozpytců pojem karneval pochází nejspíš z italského carne levare neboli „vzdát se masa“. A kde se v té souvislosti vzalo slovo „masopust“? Když to malinko obrátíme, dostaneme se k „opuštění masa“.

 Bujaré obchůzky masek vesnicí či městem byly součásti masopustu už od nejstarších časů, kdy sloužily a dodnes slouží především k všeobecnému pobavení a k utužení dobrých sousedských vztahů. Maska propůjčuje anonymitu a dává možnost k nevázané zábavě, kterou by si lidé jinak nedovolili. K nejčastějším a nejstarším masopustním maskám dodnes patří medvěd, kobyla, bába s nůší, žid, nebo také kominík a smrtka. Ty všechny jsme v ďáblickém průvodu potkali, i když jeho žíznivá část chuděru kobylku vyměnila v hospodě Na růžku za třicet piv.

 

Pavel Veselý