Jak to bylo s Rukavičkou ?

 Ve středu  1. března 2023 dopoledne se ve velkém sále Obecního domu vystřídala kupa dětí ze základní a z mateřské školy. Oči i jejich další smysly byl připoutány k jevišti, na kterém se odehrávalo drama. Dědeček se psíkem ztratili na zimní procházce teplou rukavici, do které se postupně nastěhovala partička zvířátek. Jak se to mohlo stát? V pohádce je přeci možné všechno!

 Pohádku na jevišti provedlo ďáblické amatérské divadelní uskupení, které přibližně před pěti lety založila zdejší rodačka Milada Čápová. Herci se sešli na základě výzvy v lokálním tisku a na Facebooku, někteří byli osloveni přímo, neboť se znali se zakladatelkou již dříve. První hrou byla pohádka Čarovná rybí kostička napsaná na motivy Charlese Dickense. Pohádku s písničkami ďábličtí divadelníci odehráli ve zdejší základní a mateřské škole, také ve školách v Čimicích a Březiněvsi, a především na všeobecně oblíbené akci Zažít město /Ďáblice/ jinak.

 Dalším jejich dílem byl Televizní večer ve stylu 80. let, vytvořený herci na zkouškách, každému jak se říká „na tělo“. Předveden byl opět na akci Zažít město jinak, pod titulem Sametové Ďáblice. Zatím poslední tvorbou ďáblických ochotníků je v úvodu zmíněný příběh s názvem Rukavička. Jedná se o ukrajinskou pohádku, ke které scénář napsala a do divadelní podoby ji převedla Jindřiška Netrestová. V pohádce plné zvířátek vystupují pod vedením profesionálního režiséra herci od šesti do sedmdesáti let z Čech a z  Ukrajiny. 

*************************

 Využijme příležitost a napišme o další zdejší aktivitě, kterou je místní neformální spolek založený také paní Čápovou a nesoucí název Ďábličtí zpěváci. Vznikl v roce 2022, v současnosti jej tvoří skupina žen-zpěvaček rozličného věku, avšak ani mužům nejsou do nevelké pěvecké skupiny dveře zavřeny! Přes dosavadní krátkou dobu působení stihly ženy nacvičit a zazpívat několik lidových písní při znovuotevření ďáblického Obecního domu při akci Zažít město jinak, vánoční koledy zapěly během adventní slavnosti s rozsvěcením vánočního stromu a na vánočním posezení místních seniorů, jejich hlasy zazněly také na mši v místní kapli Nejsvětější Trojice a Sv. Václava.

 V současnosti připravují nový repertoár, který by rády předvedly na Noci kostelů a samozřejmě na Zažít město jinak. Cílem ďáblických ochotníků a zpěváků je zpestřit zdejší kulturní život, pobavit sebe i ostatní, něco se i přiučit, propojit obyvatele a navázat nová přátelství.

Máte-li zájem přidat se k nim, zašlete e-mail na adresy: dablicti.ochotnici@email.cz, či dablicti.zpevaci@email.cz. Nestyďte se, hlavní je chuť si zahrát, či zazpívat!

Pavel Veselý